Toftemark/Benack Quintet – 23.02.25
– anmeldelse og billedgalleri

Line up: Rasmus Sørensen, piano / Kaisa Mäensivu, kontrabas og vokal / Benny Benack III, trompet og vokal /
Andreas Toftemark, tenorsaxofon / Joe Peri, trommer

Se billederne fra koncerten
(fotograferet med iPhone XR)

Koncert med Toftemark/Benack III Quintet – amerikansk jazz med nordisk touch

Af Mogens Lerbech

Klubformand Birgitte Christiansen bød den internationale kvintet – måske især de to amerikanske musikere – hjerteligt velkommen i Baghuset, idet hun udtrykte store forventninger til eftermiddagens koncert.

Herefter introducerede den amerikanske trompetist og sanger Benny Benack III det første nummer ”All Warm Up” komponeret af Benny selv. Allerede her fyldte hans udmærkede sangstemme rummet med vellyd, og vi fik samtidig en perlerække af soli spillet af de øvrige orkestermedlemmer: Andreas Toftemark på tenorsaxofon, finske Kaisa Mäensivu på kontrabas, amerikanske Joe Peri bag trommerne og Rasmus Sørensen ved pianoet.

Som introduktion til næste nummer fortalte Benny lidt om kvintettens koncertturné i Finland, Sverige og Danmark og ikke mindst deres koncert på det legendariske jazzsted Montmartre, hvor han kunne mærke det jazzhistoriske vingesus, som blev tydeligt med blandt andet et foto af den amerikanske trompetist Chet Baker (1929–1988) hængende på væggen.

Så fik vi Chet Bakers ”Just Friends” i en særudgave sunget og spillet ekspressivt af Benny med dets specielle rytme understreget af Joes trommer og Kaisas voluminøse kontrabas. Hertil Andreas’ fabulerende saxofon, hvortil Benny lyttede og ”dansede” på scenen. Vi fik en elegant trommesolo og lige så elegant piano, som begge udløste spontane bifald fra det meget lydhøre publikum i den fyldte sal.  

Andreas introducerede herefter det langsomme og lyriske nummer ”Carolyn” komponeret af den amerikanske tenorsaxofonist Hank Mobley (1930 – 1986). Her var det Andreas, der lyttede intenst til Bennys bløde og melodiske trompet, inden han selv leverede en afklaret og enkel solo med mange spændende klangfarver. Rasmus’ inspirerende piano og Kaisas melodiske kontrabas udløste hver deres bifald. SUPER.

Som introduktion til Ellington-nummeret ”In a Mellow Tone” fortalte Benny, at man fra hans lejlighed i New York City kunne se den høje skulptur, der viser Duke Ellington stående ved et flygel. Herefter fik vi det kendte nummer i en pompøs og revitaliseret udgave i kraft af Bennys energiske sang og hans levende ”dansen” gennem nummeret. Hertil Andreas’ altid afklarede fortolkninger og Rasmus’ elegante piano i bedste Ellington-ånd, krydret med elegant spil både fra kontrabas og trompet. Et helstøbt nummer. Måske eftermiddagens bedste. Stort bifald fra salen.

Inden pausen fik vi Joe Peri-kompositionen ”Icebreaker” som var en moderne avanceret jazzballade opbygget med en kompliceret rytme med Joe selv som ankermand. Især Andreas og Rasmus høstede anerkendende applaus fra salen for deres energifyldte, virtuose improvisationer. Efter flotte soli fra trompet og trommer fik vi en kraftfuld afslutning på nummeret, hvilket udløste applaus og pift fra salen.


Andreas Toftemark- kompositionen “Woke Me” var første nummer efter pausen. Men her måtte Benny lige op for at hente sin node, som han havde glemt at få med ned i salen, hvorfor Andreas satte Joe i gang med en trommesolo. Den varede ikke længe, men indgik som intro til det avancerede nummer. Også her tilføjede alle solister – trompet, saxofon og piano – nye vinkler på nummeret gennem deres virtuose og fabulerende improvisationer.

Inden nummeret ”The Shadow of Your Smile” havde Rasmus en snak med lydmanden om lyden fra pianoet. Vi kunne ikke høre ”problemet” nede i salen, men det blev straks rettet, så Rasmus blev tilfreds. Nummeret blev kendt i 1965 i filmen The Sandpiper, og den blev et hit for Tony Bennett. Umiddelbart skulle man tro, at gamle filmnumre var banale og kedelige, men i denne aftapning med Bennys fornemme sang, roligt saxofonspil og piano, som nærmede sig klassisk piano, fik sangen helt nyt liv og vitalitet. Den blev et flot jazznummer i kraft af de fem dygtige jazzmusikere.

Så fulgte ”Night and Day” i en meget personlig udgave med Bennys fortræffelige sangstemme og tydelige diktion i centrum suppleret af fine soli fra saxofon, piano og trompet, hvor alle tilførte sangen deres personlige fortolkninger og udtryk. En ny og spændende udgave. SUPER. Klapsalver fra publikum.

Det klassiske nummer “Night and Day” blev efterfulgt af nummeret ”Again” en komposition af Andreas med tekst af Benny. Det var en ballade, hvor Bennys stemme rigtigt foldede sig ud og Andreas akkompagnerede på bedste vis. Hertil en elegant og velovervejet bassolo fra Kaisa.  

“I thought about You”, en populær sang fra 1939, var her arrangeret af Kaisa. Benny sang den med sin elegante croonerstemme og med tilhørende scat-sang a’la hans trompetspil. Fra Bennys sprudlende og ekspressive sang leverede Andreas en suveræn cool saxofonsolo, som han er en mester i, og Rasmus supplerede endnu engang med virtuost piano. Endelig sluttede sangen med flot vokal fra Kaisa på klingende finsk. Altså endnu en syngende bassist ud over den amerikanske bassist Kristin Korb, som vi hørte her i Baghuset i december 2023.    

Sidste nummer “Waltz for Some One” var et eksempel på nordisk jazz. I dette langsomme, melodiøse nummer var der flot sammenspil mellem blæserne og superpiano med Rasmus’ særlige sound. Klap og pift fra salen.

Birgitte Christiansen takkede orkestret for en flot præstation: “I want to thank you all for a fine afternoon. It`s the first time I have heard a Finnish vokal! We might go to NYC to hear you, but it is much easier if you come to Ballerup! I’m honoured to have you!   

Bifald fra salen udløste et ekstranummer med alle musikernes udfoldelser på højeste niveau og ikke mindst chase mellem Bennys trompet og Andreas tenorsaxofon.

Denne koncert blev annonceret som “en eksklusiv musikalsk oplevelse, hvor 60ernes hardbop-jazz og crooner-showmanship går op i en højere enhed” og det var faktisk det, vi fik i rigt mål til publikums store fornøjelse – det hele krydret med helt nye kompositioner.