Miriam Mandipira & The Soul Family
– anmeldelse og billedgalleri

Line up: Thomas Fog, bas og kor / Martin Stender, guitar og kor /
Sten “Larm” Rasmussen, trommer og percussion / Miriam Mandipira, vokal /
Søren Skov, keyboards og kor

En lidt anderledes anmeldelse af en unik koncertoplevelse

Af Bent B. Pedersen (gæsteanmelder)

Jazztraditionen blev brudt, da Ballerup Jazzklub og Skovvejskirken slog sig sammen og lod os nyde Miriam Mandipira & The Soul Family uden for de traditionelle rammer i “Baghuset”. Jazzklubbens formand, Birgitte Christiansen, satte scenen med en varm velkomst og en påmindelse om, at dette var fjerde gang, at Miriam gæstede klubben – et venskab, der strakte sig tilbage til 2009 og blev fornyet i både 2013 og 2018.

Bandet startede med “Something’s Gotta Hold on Me”, og det var som om, tiden stod stille. Miriams dybe og indlevende stemme fyldte kirkerummet til bristepunktet med varme og sjæl. Hun undskyldte kort for lyden – en udfordring i et kirkerum – men intet var nødvendigt. Med hjælp fra bandets dygtige lydmand fik hun skabt en balance mellem stemme og instrumenter, der gik rent ind hos publikum.

Som en sand storyteller førte Miriam os gennem numrene, mest fra albummet ”Ndiwe” (2023). Hvert nummer blev vævet sammen med humoristiske og rørende fortællinger. Hun præsenterede bandet som “Brothers from a Different Mother”, og med lydmanden som ”fætteren” føltes deres samspil virkelig som en familie. Hendes brødre var Martin Stender på guitar og kor, Søren Skov på keyboards og kor, Thomas Fog på bas og kor og endelig Steen ”Larm” Rasmussen på trommer og percussion.

En særlig stund opstod under nummeret ”Ndiwe”, hvor bandets medlemmer – som havde lært et par gloser ”Shona”, et af Zimbabwes lokale sprog – sang kor. Dette var en hyldest til Miriams rødder og en påmindelse om, hvordan musik kan binde os sammen på tværs af sprog og kulturer. Publikum blev for alvor rørt, da bandet gav os ”A Sunday Kind of Love” – et nummer, der i den grad indkapslede søndagsstemningen og føltes som en kærlig omfavnelse.

Miriam delte også sin kærlighed til den sydafrikanske legende Miriam Makeba og gav en uforglemmelig fortolkning af ”Malaika”, som blev sunget på swahili. For mig, der første gang hørte den sang da jeg boede og arbejdede i Tanzania i 70’erne, ramte det en helt særlig nerve.

En anden stor inspirationskilde for Miriam er den amerikanske sangerinde Etta James, og hun har da også flere af hendes sange på sit repertoire.

”Fly Away Into The Night” var Miriams smukke fortolkning af den danske nationalskjald Kim Larsen & Jungle Dreams sang fra albummet ”Sitting On A Time Bomb”.

Som koncerten skred frem, og stemningen i kirkerummet voksede, kunne vi mærke, at vi var vidne til noget særligt – ikke bare en koncert, men en fejring af musik, kultur og menneskelige forbindelser.

Aftenen kulminerede i et ekstra nummer, ”Zviri Mumoyo”, og vi gik derfra med en følelse af samhørighed og varme. Miriam Mandipira har ikke bare Danmarks største stemme; hun har også et hjerte, der når ud til publikum.

Sætliste:
1. Something’s Gotta Hold on Me
2. Delirious
3. Give a Little Loving
4. Siya Ndiende
5. Only Woman Bleed
6. Move
7. Blame Me
8. Ndiwe

Pause

9. Malaika
10. I Just Wanna Make Love to You
11. Fly Away into The Night – More Mercy
12. Dad Is Gone
13. A Sunday Kind of Love
14. Angels

Ekstranummer

15. Zviri Mumoyo